Woonlastenmonitor
Oktober 2024
www.nhg.nl
Percentage garanties in achterstand
Achterstand per garantie
Maandlast in achterstand
Lengte in achterstand
Maandtermijnen in achterstand
inzicht in de betaalbaarheid van hypotheken
Woonlastenmonitor
In dit thema vind je de NHG-betalingsachterstanden. Dit betreft zowel actuele als historische achterstanden. Vergelijk actuele data met de jaren na de financiële crisis (vanaf 2015).
De NHG-betalingsachterstanden geven inzicht in:
1. het gemiddeld aantal maandtermijnen in achterstand
2. lengte in achterstand
3. het percentage in achterstand
4. de gemiddelde maandlast in achterstand
5. het achterstandsbedrag verdeeld over alle garanties
Provinciaal
NHG-maandtermijnen in achterstand
Wanneer we inzoomen op provinciaal niveau, valt op dat Groningen boven het landelijke gemiddelde uitstijgt, terwijl Utrecht en Drenthe juist onder het gemiddelde scoren.
Sinds 2016 is het gemiddeld aantal achterstallige maandtermijnen die nog moeten worden betaald bij consumenten aanzienlijk gedaald.
Hoewel er op nationaal niveau een lichte stijging te zien is, blijft deze historisch gezien binnen lage marges, wat geen directe aanleiding tot zorgen geeft.
Klik op de legenda om provincies te verbergen
NHG-maandtermijnen in achterstand - gemiddeld aantal maandelijkse betalingen dat een consument achterloopt
Achterstand van 3 maandtermijnen of meer
Provinciaal
Er zijn geen provincies die structureel afwijken van het gemiddelde.
Duur van het NHG-maandtermijnen in achterstand
In 2015 was de gemiddelde achterstand bij hypotheken ongeveer 11 maanden. Vanaf dat moment steeg de gemiddelde achterstand tot begin 2018 naar ongeveer 20 maanden. Daarna nam de gemiddelde achterstand iets af en de afgelopen twee jaar schommelt deze rond de 16 maanden.
De lengte van de achterstanden geeft inzicht in de hardnekkigheid van betalingsproblemen, maar kan ook wijzen op de flexibiliteit van geldverstrekkers in hun beheerproces.
Een langere gemiddelde looptijd van achterstanden vergeleken met 2015 betekent niet per se dat deze moeilijker in te lopen zijn.
Klik op de legenda om provincies te verbergen
Lengte in achterstand - Lengte in maanden dat een consument in de achterstand zit
Achterstand aangeven in het aantal maanden
Percentage garanties in achterstand
Het percentage consumenten met een achterstand per actieve garantie is sinds 2016 gedaald en vertoont sinds 2021 een stabiel patroon. Dit sluit aan bij het beeld van de totale achterstandsschuld, verdeeld over alle actieve garanties.
Ga naar bekijk 2015 tot 2024 om de NHG-betalingsachterstandsdata vanaf 2015 in te zien.
Provinciaal
Op provinciaal niveau zijn echter duidelijke verschillen zichtbaar. In Flevoland is het percentage consumenten met een achterstand het hoogst, terwijl de totale achterstandsschuld per actieve garantie daar niet het hoogste is.
Klik op Nederland of de provincie om deze te verbergen in de grafiek.
Klik op de legenda om provincies te verbergen
Percentage garanties in achterstand - het aantal achterstanden gedeeld door het aantal actieve garanties
Rekenmethode: aantal achterstanden / aantal actieve garanties
De gemiddelde maandlasten van woningeigenaren met een hypotheek met NHG die in achterstand zijn stijgen. Dit kan mogelijk te maken hebben met de gestegen hypotheekrente. We verwachten dat dit binnenkort stabiliseert, omdat de hypotheekrente al enige tijd daalt.
Naast hypotheekrente, hangen de gemiddelde maandlasten van een hypotheek met NHG ook af van de NHG-grens en de gemiddelde prijs van een woning tot en met deze grens. Bij gelijke rentes geldt namelijk: hoe hoger de gemiddelde hypotheek van een woning met NHG, hoe hoger de gemiddelde maandlasten.
NHG-Maandlasten in achterstand
NHG-maandlasten in achterstand - maandelijkse hypotheeklasten van consumenten in achterstand
Totale achterstandsschuld verdeeld over alle NHG-GARANTIEs
In 2015 en 2016 bereikte de NHG-achterstandsproblematiek een piek, mede veroorzaakt door de stijgende werkloosheid als gevolg van de financiële crisis. Sinds 2022 is de situatie stabiel gebleven.
Hoewel veel Nederlanders zich zorgen maken over hun financiële situatie, is er geen significante stijging in NHG-achterstanden waar te nemen. Het is echter niet ongebruikelijk dat er vertraging optreedt tussen het ontstaan van financiële problemen en het moment waarop deze zichtbaar worden.
De achterstand per NHG-garantie is sinds 2016 afgenomen en toont sinds 2021 een stabiel patroon.
Provinciaal
Op provinciaal niveau valt op dat de achterstandsbedragen per garantie in de provincies Flevoland, Limburg en Zeeland structureel hoger liggen dan in de rest van Nederland.
De zorgen zijn het grootst in de provincies Zuid-Holland, Groningen en Limburg.
Klik op de legenda om een provincies te verbergen
Achterstandsbedrag per garantie - De achterstand per garantie is de totale achterstandsschuld verdeeld over alle garanties.
Rekenmethode: het bedrag in achterstand gedeeld door de totale hypotheekschuld van alle garanties.