Prettig wonen en
verantwoord lenen
met NHG

Een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Nu én in de toekomst.

Een eigen koopwoning is een geweldig bezit, maar het brengt ook financiële risico’s met zich mee. Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) beperk je die risico’s. Je kunt er op vertrouwen dat jouw hypotheek past bij je persoonlijke situatie en portemonnee.

Een hypotheek die perfect bij jou past

Sluit jij een hypotheek met NHG af, dan weet je zeker dat de hypotheek past bij jouw inkomen. Een
hypotheek met NHG voldoet namelijk altijd aan de normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent. Naast je woonlasten wil je tenslotte elke maand voldoende geld overhouden voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen, sparen en leuke dingen. Met NHG krijg je bovendien meestal korting op de hypotheekrente: óók heel prettig.

Wat als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen?

Ingrijpende gebeurtenissen in je privéleven kunnen nare financiële gevolgen hebben. Wanneer je relatie eindigt, je partner overlijdt, of wanneer je arbeidsongeschikt of werkloos raakt, kan je misschien de hypotheek niet meer betalen. Jouw geldverstrekker doet er in zulke situaties, samen met NHG, alles aan om de hypotheek weer betaalbaar te maken. We willen voorkomen dat je de woning moet verkopen.


Is verkoop uiteindelijk tóch de enige mogelijkheid, dan kan er sprake zijn van een restschuld. NHG kan jou deze restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden. Op nhg.nl lees je hoe dat werkt.

Hoeveel kan je lenen met NHG?

Als je een woning koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Het aankoopbedrag van de woning mag dan maximaal € 435.000,-* zijn. Je kan bijkomende kosten of verbouwingskosten meefinancieren. Welk bedrag je voor deze kosten kunt lenen hangt af van de koopsom en de waarde van de woning.

* De NHG-grens voor hypotheekleningen van 1 januari t/m 31 december 2024

Energiebesparing? Hogere hypotheek mogelijk met NHG

Wil je profiteren van een lagere energierekening, een comfortabeler huis én jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Als je energiebesparende maatregelen (isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, etc.) treft, kun je tot € 461.100 lenen voor jouw nieuwe huis. Je moet dan wel het extra bedrag volledig uitgeven aan de energiebesparende maatregelen.

‘Met NHG kun je profiteren van
 een lagere energierekening
en een comfortabeler huis’

Bestaande lening verhogen met NHG

Lenen met NHG kan ook als je jouw bestaande lening wilt verhogen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, of bij het uitkopen van een ex-partner na een relatiebeëindiging. Ook voor het afkopen van erfpacht of het uitkopen van mede-erfgenamen kan je extra lenen met NHG. Jouw hypotheekadviseur vertelt je graag hoe dat precies werkt. 

'De eenmalige borgtochtprovisie
van NHG heb je snel terugverdiend’

Wat kost NHG?

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Omdat de borgtochtprovisie aftrekbaar is van de belasting én je met NHG vaak een lagere rente betaalt, heb je deze kosten snel terugverdiend.


Hoe sluit je een hypotheek met NHG af?

Je kan een hypotheek met NHG afsluiten via een hypotheekadviseur of direct bij de bank die jouw hypotheek verstrekt.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom NHG? 

Volg ons dan op sociale media of meld je aan voor de nieuwsbrief op nhg.nl.